Baby Hello Kitty
JellyPages.com

Tuesday 13 October 2015

Sangkaya Fak Thong aka Pumpkin Castard

holla

ha, kali ni episode #bilakittymasukdapur, den nk tunjuk cara2 nak buat thailand desserts. i tell you, nyaman bangat! nyummmss... nama desserts ni sangkaya fak thong akak pumpkin desserts. Al-kisahnya, satu hari tu, rie bawak dessert ni ke opis..tujuannya tak tahu la kan, tapi dia bagi kami rasa..nyaman!! dari situ la kmi kenal and jatuh cinta dgn desserts ni..terus mintak rie ajarkan =)

Bahan2nya,, ;

1. Pumpkin.. cari yang kecil2 nya.. kira2 macam besar sikit dari tapak tangan
2. Telur itik 6 biji .. (jenuh den cari kt giant and tesco..xde *hembushidung)
{ratio 1 labu:2biji telur itik}
3. Telur Ayam 5 biji {ratio 1 labu :1-1/2 biji telur ayam}
4. Daun Pandan .. ambik la 3 ke 4 ke..
5. Daun serai .. sehelai sudah
6. Gula melaka 9 ketul size sederhana(ni size thai nya), kalau malaysia yg biasa panjang tu kan?budget la ambik 3 ke 4 sudah {ratio 1 labu: 3ketul gula melaka size sederhana}
7. 2 ulas bawang merah yang diracik2
8. Santan kita budget RM3 - Rm4


Bahan A
1. Tebukkan Labu dan buang segala bagai isi didalam nya. (Refer figure A)

Bahan B
2. Pecahkan telur itik, telur ayam
2. Potong daun pandan dan sehelai daun serai
3. Tumbuk dan hancurkan gula melaka sehingga betul2 hancur
4. Racik bawang merah kecil 2 ulas

Bahan C
Perah santan bagu yang buat secara manual or beli santan yang berharga antara RM3- RM4 kay


Cara-caranya

Step 1: Masukkan kesemua Bahan B kedalam Bowl

Step 2: Ramaskan kesemua bahan di step 1 tersebut dgn mgunakan tangan. Pastikan kesemua bahan tadi gaul dengan sebati

Step 3: Selepas sebati bahan B, masukkan Bahan C dan kacau hingga sebati

Step 4: Masukkan bahan dari Step 3 ke dalam Bahan A

Step 5: Sediakan Steamer

dan steam kan labu tadi selama sejam. Untuk pastikan castard dalm labu tu dah solidified, gunakan garpu dan cucuk tengah2 lubang labu. If garfu tu keluar basah, panjangkan masa steam, if keluar garpu tu kering, dah masak namanya =)

Keluarkan dan sejuk kan dalam peti ais semalaman atau sehingga sejuk.

Selamat Mencuba 

Figure A - how to make a hole in the pumpkins
Ingredients for 2 Pumpkin Custard
p/s: there are some ingredients i put extra, but recommended for you to stick to the ratio stated above. 

Bahan B except the pumpkins and coconut milk ^_^

Selepas di gaul acuan sehingga bati, tapis dan masukkan air yang ditapis kedalam pumpkins =)

kukus selama sejam dan tambah masa jika custard belum mengeras

The look bila dah masak

Our desserts almost done =)

wallar..siap dan boleh makan...aroi mak mak!!!


Till nect post
xoxo







No comments:

Post a Comment