Baby Hello Kitty
JellyPages.com

Tuesday, 15 September 2015

Thailand Cruisine - Tom Yam Kung and Pla =)

mosh mosh

Last 2 days i.e. 14th Sept 2015, me and my friend learn how to make tom yam kung and pla..original thai receipe tahu? One of our office staff ask if we are free to join her cook tom yam kung that night...apa lg, "chai" kan aje =)

First me senaraikan bahan2nya untuk buat tom yam kung and pla itu hokay

Ingredients:

1) Fish - rie guna ikan talapia and ikan jenahak
2) Kung aka udang
3) lengkuas, cili padi, bwg putih,bwg merah, daun limau perut, serai,daun ketumbar, daun bawang,bawang merah besar, tomato
4) Thai chili paste, gula melaka and lemon juice
5) Santan RM4

Cara-cara :

Bahan A
Goreng dulu ikan jenahak tanpa garam & kunyit. Ketepikan <= ni options. if xnak pun okay.
reason goreng sebab nak ilangkan bau ikan katanya.
Udang hendaklah dibasuh dan dikeluarkan tahi kepalanya dulu =)

Bahan B
Tumbuk and lumatkan cili padi dangan 2 ulas bwg putih and bwg merah
Tumbuk lengkuas and racik bawang merah besar
Potong kecik2 dua ulas serai secara selanting
Potong tomato kecik2 juger

Bahan C
5 sudu besar lemon juice, 2 sudu besar chili paste, satu sudu gula melaka

Bahan D
Racik kan daun ketumbar dan daun bawang

1st step: Panaskan santan dalm periuk + Bahan B sampai mendidih

2nd Step: Masukkan Bahan C and kacau slow2 sampai sebati semuanya. Masukkan garam secukup rasa

3rd step: Masukkan udang and biarkan seketika sampai udang cukup masak.

4th step: Lastly masukkan Bahan A kedalam periuk dan taburkan Bahan D. Then matikan api.

Siap!

Simple kan? haa..the trick here is how you balance the amount of lemon juice, garam and gula tu. pandai2 la masukka ikut citarasa masing2, diatas tu setakat guideline, yang selebihnya ikut lidah and feel masing2 kay...

Selamat mencuba ^_^

Bahan A
Bahan B
Bahan C
This is the Thai Chilli Paste yang digunakan.
Tak sure thai paste yg kat malaysia tu ada sama rasa or tak =)
End product of our Tom Yam kung and Pla ^_^

xoxo

No comments:

Post a Comment