wee..since im gaga over korean peeps and culture (errkk...statement nymapah!), so, me belaja la a thing or two bout korean cruisine , incase dpt kawen sorunk nnt..kekeke *berangan sat*. kimchi ni mmg selalu me buat sejak dulu, dulu me buat,me sorunk je yg telan..normally, kimchi ni me wat nasi goreng and masak dengan maggie...klu dlm korea panggil kimchi ramen =)...
tapi sejak dua menjak ni, my mom lak tetiba suka kimchi ni...cepat je habis stock kimchi den, siap dia request suh wat lagi ada la...amboi! kemain...dulu perli2 den,now? kekeke...well,moms!
here me nk tunjuk cara wat kimchi..simple and easy as step 1,2 and 3...
Bahan-bahan:
1. Kubis bunga yang dah direndam dengan air garam semalaman (Figure 1)
2. serbuk cili kering, minyak ikan and minyak bijan (Figure 2)
3. bawang merah,putih dan buah (epal,pear or pisang kaki will do) yang di blend. (Figure 3)
p/s: kalau nk racik bwg putih tu pun boleh, up to u,me blend je ha,settle!
Figure 1 |
Figure 2 |
Figure 3 |
Bahan dari figure 3 yang sudah di blend |
Sesudu besar mnyak bijan dan minyak ikan |
Gaulkan minyak bijan dengan bahan sampai sebati |
Masukan serbuk cili kering (sebanyak mana,ikut tahap kepedasan masing-masing) |
gaul sampai sebati |
ambil bahan tadi dan sapukan rata di seluruh badan kubis bunga . SIAP! |
No comments:
Post a Comment